Особливості емоційного вигорання лікарів та військовослужбовців - Венедіктова, Катерина Станіславівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дана робота присвячена дослідженню особливостей емоційного вигорання у представників двох професійних груп — лікарів та військовослужбовців. Метою дослідження було виявити рівень емоційного вигорання, стресостійкості та психологічного благополуччя у цих категорій, а також проаналізувати взаємозв’язок між цими показниками. У роботі використано методики: «Шкала вигорання Маслач», «Опитувальник рівня стресостійкості і соціальної адаптації» (Т. Холмс і Р. Рахе) та «Шкала психологічного благополуччя» (К. Ріфф). Вибірку склали 50 чоловіків: 25 лікарів (вік 30–50 років) та 25 військовослужбовців (вік 25–45 років). Результати дослідження показали, що військовослужбовці мають вищий рівень емоційного вигорання, зокрема за шкалами «Емоційна втомленість» та «Деперсоналізація», порівняно з лікарями. Також виявлено, що обидві групи демонструють низьку стресостійкість, але у військових цей показник є значно вищим. Психологічне благополуччя лікарів виявилося вищим за більшістю критеріїв, особливо у сферах життєвої мети, позитивних відносин та самоприйняття. Кореляційний аналіз підтвердив тісний зв’язок між емоційним вигоранням, стресостійкістю та психологічним благополуччям. Найбільш значущими захисними факторами виявилися позитивні відносини, наявність життєвої мети та високе самоприйняття. Результати дослідження можуть бути використані для розробки програм профілактики та корекції емоційного вигорання у лікарів та військовослужбовців, а також для покращення їхнього психологічного стану та професійної ефективності.

This work is devoted to the study of the features of emotional burnout in representatives of two professional groups - doctors and military personnel. The aim of the study was to identify the level of emotional burnout, stress tolerance and psychological well-being in these categories, as well as to analyze the relationship between these indicators.The work used the following methods: “Maslach Burnout Scale”, “Stress Tolerance and Social Adaptation Questionnaire” (T. Holmes and R. Rahe) and “Psychological Well-Being Scale” (K. Riff). The sample consisted of 50 men: 25 doctors (age 30–50) and 25 military personnel (age 25–45).The results of the study showed that military personnel have a higher level of emotional burnout, in particular on the scales "Emotional Fatigue" and "Depersonalization", compared to doctors. It was also found that both groups demonstrate low stress tolerance, but this indicator is significantly higher in the military. The psychological well-being of doctors turned out to be higher on most criteria, especially in the areas of life purpose, positive relationships and self-acceptance. Correlation analysis confirmed the close relationship between emotional burnout, stress tolerance and psychological well-being. The most significant protective factors were positive relationships, the presence of life purpose and high self-acceptance.The results of the study can be used to develop programs for the prevention and correction of emotional burnout in doctors and military personnel, as well as to improve their psychological state and professional efficiency.
Features of emotional burnout of doctors and military personnel
Керівник роботи: Скворчевська Євгенія Леонідівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емоційне вигорання; стресостійкість; психологічне благополуччя; лікарі; військовослужбовці; emotional burnout; stress resistance; psychological well-being; doctors; military personnel