Формування пострадянських партійних систем з домінуючою партією: українська специфіка - Назаров, М.С.; Назаров, Н.С.; Nazarov, M.S. (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2017)
Дисертацію присвячено дослідженню української специфіки формування пострадянських партійних систем з домінантно-патронажною партією. Визначено етапи еволюції української партійної системи та спроби політичної еліти створити домінантно-патронажні політичні партії. Обґрунтовано, що на пострадянському просторі партійне домінування має свої особливості, тому партії в країнах постСРСР ми пропонуємо називати домінантно-патронажними. Основним фактором диференціації домінуючих та домінантно-патронажних партій виступає ступінь впливу партії на владу, тобто її реальна здатність формувати органи виконавчої влади та впливати на прийняття державницьких рішень. Якщо партія безпосередньо залучена до формування державної політики та займає домінуючі позиції на політичному полі, то таку партію ми називаємо домінуючою; у випадку, коли партія домінує серед інших, однак центр прийняття рішень знаходиться поза нею – таку партію ми називаємо домінантно-патронажною. Наприкінці дисертаційного дослідження зроблене прогнозування перспектив еволюції української партійної системи та вірогідності формування партійної системи з домінантно-патронажною партією в майбутньому.
Формирование постсоветских партийных систем с доминирующей партией: украинская специфика
Formation of the Post-Soviet Party Systems with a Dominant Party: Ukrainian Features
Nazarov M.S. Formation of the Post-Soviet Party Systems with a Dominant Party: Ukrainian Features. – Manuscript. The dissertation for the Candidate of Political Sciences degree (23.00.02 – Political Institutions and Processes). – V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv, 2017. The dissertation examines the formation of post-Soviet party systems with a dominant party in a comparative perspective. The author shows that the party system in the post-Soviet Ukraine mostly reproduced the general patterns of the post-Soviet regime transformations. The central elements of these regimes are clientelism and corruption. Clientelism or patron-client relations are relations of a personal loyalty, in which economic power and resources are being exchanged for political and electoral loyalty.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; партійна система; пострадянські трансформації; домінуюча партія; домінантно-патронажна партія; неопатримоніалізм; party system; post-Soviet transformations; dominant party; dominantpatronage party; neopatrimonialism