Політична фракціоналізація як структурний та інституціональний феномен ЄС - Головко, В.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті пропонується аналіз проблеми політичних протиріч між національними державами у Європейському Союзі на основі запропонованої концепції політичної фракціоналізації, досліджується роль цивілізаційних, культурних, історичних чинників у цьому процесі. Розглядається вплив політичної фракціоналізації на процеси прийняття політичних рішень і вироблення зовнішньої політики ЄС. Автором підкреслюється важлива роль історичних особливостей формування європейського простору у політичному сьогоденні об'єднання.
Keywords: Європейський Союз; політична фракціоналізація; культурні плити