Тифозна Мері: Жінка, яка стала символом бессимптомного носія хвороб - Бурко, Варвара Дмитрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2020)
В 1902 р. Роберт Кох висунув ідею «здорового носія інфекції» (бактеріоносій), показавши її на прикладі епідеміології черевного тифу (Salmonella Тyphi). Історія «Тифозної Мері» демонструє роль та небезпеку латентних носіїв інфекцій та необхідність виявлення таких хворих. В наші часи єдиним достовірним методом встановлення бактеріоносійства є бактеріологічне дослідження, яке, за наказом МОЗ (№ 1620 від 18.12.2017) є обов’язковим для перехворівших тифом, для працівників всіх сфер, які пов’язані з харчуванням та охороною здоров’я, а також для осіб, що оформлюються на лікування до закритих закладів з цілодобовим перебуванням.

In 1902, Robert Koch put forward the idea of a "healthy carrier of infection" (bacteriocarrier), demonstrating it on the example of the epidemiology of typhoid fever (Salmonella Typhi). The story of "Typhoid Mary" demonstrates the role and danger of latent carriers of infections and the need to identify such patients. Nowadays, the only reliable method of establishing bacterial carriage is bacteriological testing, which, according to the order of the Ministry of Health (No. 1620 of 18.12.2017), is mandatory for typhoid patients, for workers in all areas related to food and health care, as well as for persons who are registered for treatment in closed institutions with round-the-clock stay.
Typhoid Mary: A woman who became a symbol of an asymptomatic disease carrier
Keywords: MEDICINE; MEDICINE::Microbiology, immunology, infectious diseases; HUMANITIES and RELIGION; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of medicine; латентний тиф; «здоровий (безсимптомний, латентний) носій інфекції»; Мері Меллон (1869-1938); latent typhus; "healthy (asymptomatic, latent) carrier of infection"; Mary Mallon (1869-1938)