Вплив психологічної безпеки особистості на психологічний клімат колективу в організаціях під час воєнного стану - Ліньков, С. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню впливу психологічної безпеки працівників на соціально-психологічний клімат колективу в організаціях, що продовжують діяльність в умовах воєнного стану в Україні. У теоретичній частині розглянуто сучасні підходи до розуміння психологічного клімату та психологічної безпеки особистості, описан їх основні функції в організаційному середовищі та специфіку прояву в ситуаціях тривалої соціальної напруги й невизначеності. Окрему увагу приділено ролі стилю керівництва, довіри, підтримки та емоційної стабільності працівників у формуванні безпечного робочого середовища. Емпіричне дослідження проведено на вибірці співробітників організацій, які працюють під час війни. Використано комплекс психодіагностичних методик для оцінки психологічної безпеки, тривожності та психологічного клімату. Статистичний аналіз отриманих даних показав наявність позитивного зв’язку між вищим рівнем психологічної безпеки й більш сприятливим соціально-психологічним кліматом у колективі, а також виявив окремі чинники, що посилюють або послаблюють цю взаємодію. Практична значущість роботи полягає в можливості використання результатів для розроблення програм підтримки персоналу, профілактики емоційного вигорання та підвищення стійкості організацій в умовах воєнних викликів.

The work is devoted to the study of the influence of psychological safety of employees on the socio-psychological climate at work in organizations that work under martial law in Ukraine. The theoretical part describes modern approaches to the psychological climate and psychological safety of the individual, describes their main functions in the organizational environment and the specifics of their manifestation in situations of prolonged social tension and uncertainty. Special attention is paid to the role of leadership style, trust, support and emotional stability of employees in the formation of a safe working environment. An empirical study was conducted on a group of employees of organizations that work during the war in Ukraine. A set of psychodiagnostic methods was used to assess psychological safety, anxiety and psychological climate. Statistical analysis of the data showed a positive relationship between a higher level of psychological safety and a more favorable socio-psychological climate in the group, and individual factors were identified that enhance or weaken this interaction. The practical significance of the work lies in the possibility of using the results to develop personnel support programs, prevent emotional burnout, and increase the resilience of organizations to military challenges.
Керівник роботи: Крейдун Надія Павлівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; соціально-психологічний клімат колективу; психологічна безпека особистості; безпечне робоче середовище; програми підтримки персоналу