Аналіз мотивації персоналу на підприємстві - Диль, Сергій Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета цього дослідження полягає в аналізі мотиваційних факторів на підприємстві з метою виявлення ефективних стратегій стимулювання персоналу. Це дослідження спрямоване на розуміння основних теоретичних концепцій мотивації, а також на оцінку існуючих систем мотивації персоналу з метою розробки рекомендацій щодо їх вдосконалення та оптимізації для підвищення ефективності роботи організації. В роботі виокремлені конкректної системи рішень, які використовуються в Microsoft Corporation. Це дослідження має на меті не лише оцінити існуючі практики, але й внести вклад у доповнення та балансування сучасних або ж інноваційних підходів. Завдання дослідження охоплюють широкий спектр аспектів: визначити поняття мотивації у контексті управління персоналом; дослідити фактори, що впливають на мотивацію персоналу; розглянути методи оцінки ефективності систем мотивації персоналу; вивчити практичний вплив теоретичних концепцій на системи мотивації персоналу, які використовуються в Microsoft Corporation; провести аналіз існуючих систем мотивації на обраному підприємстві; надати рекомендації щодо вдосконалення системи мотивації персоналу. Об’єкт дослідження є напрямок і тенденція процесу розвитку систем мотивації персоналу на підприємствах. Предмет дослідження є виявлення сучасних конкретних методів для формування та покращення системи мотивації персоналу на прикладі Microsoft Corporation.
Analysis of Personnel Motivation at the Enterprise
Керівник роботи: Бабічев Анатолій Валерійович, кандидат наук з державного управління, доцент кафедри управління та адміністрування, Навчально-науковий інститут «Каразінська школа бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; мотивація персоналу; staff motivation; конкурентоспроможність; competitiveness; продуктивність роботи; work productivity