Інструменти аналізу та захисту від зловживань персональними даними у сфері таргетованої реклами - Спориш, Елеонора Євгенівна; Sporysh, Eleonora (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є процеси аналізу та захисту персональних даних у цифрових системах. Предметом дослідження виступають інструменти, методи та технології, які застосовуються для виявлення загроз і запобігання зловживанням персональними даними. Мета роботи полягає в дослідженні інструментів аналізу та захисту персональних даних, оцінці їхньої ефективності та розробці рекомендацій щодо їхнього впровадження для запобігання зловживанням. Для досягнення цієї мети визначено такі завдання: - Провести аналіз типів зловживань персональними даними та джерел загроз. - Вивчити сучасні методи аналізу ризиків витоку даних. - Оцінити інструменти захисту персональних даних, включаючи технології шифрування, системи управління доступом і програмне забезпечення для запобігання витокам. - Розробити практичні рекомендації щодо впровадження політики захисту даних, навчання персоналу та реагування на інциденти. Актуальність дослідження обумовлена зростаючими ризиками зловживання персональними даними в умовах цифровізації та активного розвитку інформаційних технологій. Особливої ваги це питання набуває в Україні через посилення кіберзагроз у зв’язку з воєнним станом та цифровою трансформацією державного і приватного секторів. За результатами дослідження проаналізовано типи загроз і зловживань персональними даними, оцінено сучасні інструменти захисту, такі як шифрування, системи управління доступом та програмне забезпечення для запобігання витокам. Розроблено рекомендації щодо впровадження ефективної політики захисту даних. Практична новизна полягає у систематизації актуальних методів аналізу й захисту персональних даних з урахуванням українського правового та технічного контексту, а також у створенні практичних рекомендацій щодо підвищення рівня інформаційної безпеки в організаціях. Одержані результати можуть бути використані у державних установах, комерційних організаціях, навчальних закладах для покращення захисту персональних даних, розробки внутрішніх політик безпеки, а також для підвищення цифрової грамотності користувачів у сфері кібербезпеки.

The study focuses on identifying effective tools and technologies that can detect and prevent the misuse of personal data. Key areas of research include threat identification, risk analysis of data leaks, and evaluation of security solutions such as encryption, access control, and data loss prevention systems. The main objective of the work is to assess how these tools function in practice and provide practical recommendations for implementing data protection strategies. This includes staff awareness, data policies, and incident response planning. The relevance of this topic is linked to the increasing risks of data misuse in today's digital world. For Ukraine, these challenges are particularly pressing due to rising cyber threats during martial law and the ongoing digital transformation of public and private institutions. Research outcomes include the classification of threats, analysis of security tools, and development of guidelines to improve data protection. The novelty of the work lies in adapting modern analysis and defense approaches to the Ukrainian legal and technical environment, aiming to support institutions in strengthening their cybersecurity frameworks. The results can be applied across various sectors – government, business, and education – for improving data protection policies and raising awareness about cybersecurity practices.
Tools for analysis and protection against the misuse of personal data in targeteda dvertising
Керівник: Макарова Ганна Валеріївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Statistics, computer and systems science; TECHNOLOGY::Information technology; персональні дані; кібербезпека; захист інформації; шифрування; витік даних; інформаційні технології; цифровізація; аналіз ризиків; політика безпеки; кіберзагрози; personal data; cybersecurity; information protection; encryption; data leakage; digitalization; risk analysis; security policy; cyber threats