Мовні засоби творення образності в поезії Христі Алчевської - Черемська, О.С.; Масло, О.В. (My University, 2016)
У статті досліджено основні риси поетичної творчості Христі Алчевської, зокрема закоріненість індивідуальної стилістики поетеси у словесній символіці та народнопісенній образотворчості. Здійснено аналіз словесно-образних засобів поетичної мови письменниці, серед яких: символічні образи, колоративи, епітети, порівняння, метафоричні сполуки, словесні образи, прикладкові структури; акцентовано увагу на прийомах персоніфікації й естетизації, використанні паралелізму, повтору, анафори. В статье исследованы основные черты поэтического творчества Христины Алчевской, в частности укорененность индивидуальной стилистики поэтессы в словесной символике и народнопесенном творчестве. Осуществлен анализ словесно-образных средств поэтического языка писательницы, среди которых: символические образы, колоративы, эпитеты, сравнения, метафорические сочетания, словесные образы, приложения; акцентировано внимание на приемах персонификации и эстетизации, использовании параллелизма, повтора, анафоры. The article investigates main features of Khrystya Alchevska’s poetry, in particular, the deepening individual style of the poet in the verbal symbolism and folk-song art. The analysis of verbal and figurative resources of the writer’s poetic language has been made, including symbolic images, coloring, epithets, similes, metaphorical combinations, verbal images, appositions; we have also focused on the methods of personification and aestheticization, use of parallelism, palillogy, anaphora.
Keywords: символічні образи; метафоричні засоби; порівняння; епітети; анафора; паралелізм; повтор; символические образы; метафорические средства; сравнения; эпитеты; анафора; параллелизм; повтор; symbolic images; metaphors; simile; epithets; anaphora; parallelism; palillogy