HR-менеджмент в органах місцевого самоврядування - Воронова, Карина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У сучасних умовах ефективність організаційної роботи значною мірою залежить не тільки від чисельності та кваліфікації персоналу, а й від якості реалізації основних процесів управління персоналом. Водночас з’явилося системне застосування нових технологій, таких як стимулювання праці, оцінка персоналу, відбір і адаптація, перехід до управління персоналом, що робить цю тему особливо актуальною. Як відомо, від ефективної роботи органів місцевого самоврядування залежить успіх соціально-економічної та політичної трансформації України. Мета – теоретично дослідити особливості HR-менеджменту в органах місцевого самоврядування на прикладі Конотопської міської ради та розробити рекомендації щодо підвищення ефективності та результативності управління персоналом. Об’єктом дослідження є процес управління персоналом в органах місцевого самоврядування. Предметом дослідження є методи управління персоналом та вдосконалення HR-менеджменту в органах місцевого самоврядування.
HR management in local governments
Керівник кваліфікаційної роботи: Нескородєв Семен Миколайович, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; місцеве самоврядування; local government; HR-менеджмент; HR management; personnel management; управління персоналом; менеджмент персоналу; підвищення кваліфікації посадових осіб; advanced training of officials