Удосконалення організації системи мотивації персоналу у закладах охорони здоров’я (на прикладі ТОВ «Медичний центр «Ашера») - Книгін, Михайло Вадимович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі було розглянуто сутність, мету, завдання, напрями та особливості організації системи мотивації персоналу у закладах охорони здоров’я. Розглянуто теоретичні засади організації системи мотивації персоналуу закладах охорони здоров’я. Здійснено аналіз організації системи мотивації персоналу у закладах охорони здоров’я (на прикладі ТОВ «Медичний центр «Ашера»). Розроблено модель удосконалення організації системи мотивації персоналу у закладах охорони здоров’я.

The essence, purpose, tasks, directions and peculiarities of the organization of the personnel motivation system in healthcare institutions were considered. The theoretical foundations of the organization of the personnel motivation system in healthcare institutions are considered. The analysis of the organization of the personnel motivation system in health care institutions (based on the example of the LLC" Medical Center "Asher"). A model for improving the organization of the staff motivation system in health care facilities has been developed.
Improving the organization of the system of staff motivation in health care facilities (on the example of the LLC" Medical Center "Asher")
Керівник роботи: Рубан Наталія Павлівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового інституту «Українська інженерно-педагогічна академія»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; мотивація; стимул; потреби; персонал; заклад охорони здоров’я; motivation; incentive; needs; staff; healthcare facility