Вплив механічних напружень, спричинених дефектами в плівках ванадію, на дифузію та електроперенесення водню - Ярошенко, Андрій Ігорович; Yaroshenko, A. I. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Модель випадкових блукань частинки по ланцюгу потенційних ям різної глибини застосована до розрахунку коефіцієнту дифузії та швидкості електроперенесення водню в плівках ванадію з дефектами. Дефекти моделювались як глибокі потенційні ями. Вивчався рух протону у полі деформацій пружного розтягу, які виникають в околі дефекту. Знайдено, що такий рух уповільнює процеси дифузії та електроперенесення водню. Знайдено, що ефективний коефіцієнт дифузії атомів водню лінійно зменшується при збільшенні градієнту деформації кристалічної ґратки поблизу дефектів структури.

The model of random walks of a particle along a chain of potential wells of different depths was applied to calculate the diffusion coefficient and the velocity of hydrogen electromigration in vanadium films with defects. The defects were modeled as deep potential wells. The motion of a proton in the field of elastic tensile deformations that arise in the vicinity of defects was studied. It was found that such motion slows down the processes of hydrogen diffusion and electromigration. It was found that the effective diffusion coefficient of hydrogen atoms decreases linearly with an increase in the gradient of elastic deformations near structural defects.
The influence of mechanical stresses caused by defects in vanadium films on diffusion and electrotransport of hydrogen
Науковий керівник: Гриб Олександр Миколайович, доктор фiзико-математичних наук, професор кафедри фізики низьких температур
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; дифузія водню; електроперенесення; дефекти; плівки ванадію; hydrogen diffusion; electromigration; defects; vanadium films