Надширокосмугові антенні решітки на випромінювачах Клевіна - Фомін, П.Г. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Проведена багатопараметрична оптимізація антени з метою знаходження оптимальної взаємодії між електричним та магнітним випромінювачем при одночасному забезпеченні потрібних напрямлених та частотних характеристик. Отримані діаграми напрямленості в H і E площинах для низки частот, побудовані часові залежності випроміненого поля в цих площинах. Для випадку використання вібраторно-щілинної структури в якості елемента антенної решітки була покращена форма щілини, конусів і їх положення, що дозволило забезпечити краще узгодження випромінювача з джерелом в широкому діапазоні частот. Наведено часові залежності під різними кутами для різних антенних решіток.

A multiparametric optimization of the antenna has been conducted to find the optimal interaction between the electric and magnetic radiators while simultaneously ensuring the required directional and frequency characteristics. Directional diagrams in the H and E planes have been obtained for a range of frequencies, and time dependencies of the radiated field in these planes have been constructed. In the case of using the vibrator-slot structure as an element of the antenna array, the shape of the slots, cones, and their positions have been improved, allowing for better matching of the radiator with the source over a wide frequency range. Time dependencies under different angles for various antenna arrays are provided.
Науковий керівник: старший викладач кафедри прикладної електродинаміки В.А. Плахтій
Keywords: NATURAL SCIENCES; TECHNOLOGY; випромінювач Клевіна; надширокосмугова щілина; надширокосмугова комбінована вібраторно-щілинна структура; ідеально провідний конус; нестаціонарне випромінювання; антенна решітка; Kleven radiator; wide-slot; wide-slot combined vibrator-slot structure; perfectly conducting cone; non-stationary radiation; antenna array