К вопросу о движущих силах кризиса III века в Римской империи - Сергеев, Иван Павлович; Сергєєв, Іван Павлович (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
Автор розглядає кризу III століття в Римській імперії (235–285 рр.) як глибокий системний збій, зумовлений не так внутрішніми протиріччями еліт, як революційним рухом низів і тиском зовнішніх варварських сил, аналізує поєднання соціально-політичних потрясінь, руйнування дисципліни в армії та економічну нестабільність. Виділено кризу як період, що охоплює час від загибелі Олександра Півночі до приходу до влади Діоклетіана, що характеризується «солдатськими імператорами» та постійними узурпаціями. На відміну від теорій, які наголошують на боротьбу сенату і принцепса, дослідження Сергєєва вказують на ключову роль соціальних низів і загальне руйнування державної структури. Криза посилювалася втратою боєздатності армії, зростанням числа варварів-рекрутів та економічним занепадом. Ключовими ознаками є постійні військові перевороти, занепад дисципліни та ослаблення імператорської влади. Робота І. П. Сергєєва підкреслює багатогранний характер кризи, що призвів до фундаментальної трансформації Римської імперії в епоху пізньої античності.
До питання про рушійні сили кризи III століття в Римській імперії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Ковалев Сергей Иванович (1886-1960); Тюменев, Александр Ильич (1880-1959); Коптев Александр Викторович (1955 - ); Штаерман Елена Михайловна (1914-1991); римская гражданская община; социальный состав и идеология римской армии; "эпоха солдатских императоров"; эдикт Каракаллы; реформы Диоклетиана и Константина; замена Домината на Принципат; Ковальов Сергій Іванович (1886-1960); Тюменєв, Олександр Ілліч (1880-1959); Коптєв Олександр Вікторович (1955 - ); Штаєрман Олена Михайлівна (1914-1991); римська громадянська громада; соціальний склад та ідеологія римської армії; "епоха солдатських імператорів"; едикт Каракали; реформи Діоклетіана та Костянтина; заміна Домінату на Принципат