Харківщина у роки Другої світової війни (огляд історичних джерел, опублікованих у 2014–2023 рр.) - Вовк, Ольга Ігорівна (My University, 2025)
У статті здійснено систематизований огляд опублікованих у 2014–2023 рр. історичних джерел, присвячених подіям Другої світової війни на Харківщині. Актуальність теми зумовлена не лише відзначенням у 2025 р. 80-річчя завершення Другої світової війни, але й необхідністю критичного осмислення історичних наративів в умовах сучасної російсько-української війни, а також значущістю регіональних студій у формуванні історичної пам’яті. Авторка виходить із позиції, що публікація нових джерел – це фундаментальна умова розвитку історичної науки, яка дає змогу не тільки уточнити уявлення про минуле, а й переосмислити його крізь призму новітніх викликів. У фокусі дослідження перебувають краєзнавчі видання, що висвітлюють різні аспекти життя регіону у період Другої світової війни: бойові дії, діяльність Руху Опору, нацистську окупаційну політику, досвід цивільного населення, національно-культурне життя, військові злочини, процес відбудови, формування історичної пам’яті. Серед них виокремлено книжкові видання, підготовлені науково-педагогічними і науковими співробітниками закладів вищої освіти, працівниками архівів, музеїв та бібліотек, краєзнавцями і представниками громадських організацій. Проаналізовано спеціально-археографічні видання, наукові монографії, науково-публіцистичні й науково-довідкові праці. У висновках підкреслено жанрове, типово-видове і тематичне розмаїття опублікованих матеріалів. Відзначено, що розглянуті джерела мають важливу евристичну й історіографічну цінність, оскільки не лише зберігають унікальні свідчення доби, а й дозволяють по-новому поглянути на локальний вимір Другої світової війни. У статті показано, як ці матеріали розширюють джерельну базу та різноаспектно деталізують картину життя в умовах воєнного часу. Робота також виконує навігаційну функцію, оскільки уможливлює орієнтацію у джерельному масиві й окреслює перспективні напрями подальших досліджень.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Друга світова війна; Харків; нацистський окупаційний режим