Математичне моделювання в дослідженнях соціально-економічної історії ранньосередньовічної Візантії (здобутки, проблеми, перспективи) - Домановський, А.М. (Академічне видавництво імені проф. Марина Дринова, 2012)
У статті йдеться про використання формалізованого математичного моделювання у дослідженнях з історії візантійської економіки. Використання методів математичного моделювання економічних процесів може бути успішним не лише за наявності великих обсягів числових даних. Можливім є створення математичних моделей за рахунок встановлення функціональних зв’язків між умовними перемінними величинами, до яких зводиться у моделі досліджувана система. Застосування математичного моделювання передбачає формалізацію даних, завдяки чому вони набувають нових пізнавальних параметрів, відсутніх у звичайному, „якісному“ наративі. В статье идет речь о применении формализованного математического моделирования в исследованиях по истории византийской экономики. Использование методов математическо-го моделирования экономических процессов может быть успешным не только при наличии больших объемов числовых данных. Возможно создание математических моделей за счет установки функциональных связей между условными переменными величинами, к которым сводится в модели исследуемая система. Применение математического моделирования пред-усматривает формализацию данных, благодаря которой они получают новые познавательные параметры, отсутствующие в обычном„качественном“ нарративе. The article deals with the application of formal mathematical modeling in research on the history of the Byzantine economy. The use of mathematical modeling of economic processes can be successful not only in the presence of large amounts of numerical data. You can create mathematical models by installing a functional relationship between the conditional variables, which reduces the model system under investigation. The use of mathematical modeling provides a formalization of data, through which they receive new educational options that are not in the usual “quality” narrative.
Keywords: Візантія; економіка; соціально-економічні процеси; математичне моделювання; Византия; экономика; социально-экономические процессы; математическое моделирование; Byzantine Empire; economy; socio-economic processes; mathematical modeling