Психолінгвістичний аналіз передвиборчої кампанії та дебатів 2 туру виборів Президента України 2019 р. - Чернявська, Дарʼя Сергіївна; Cherniavska, D. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
Запропоноване дослідження фокусується на аналізі передвиборчої кампанії президентських виборів 2019 року. Проаналізовано лінгвістичні прийоми, застосовані двома кандидатами, Володимиром Зеленським та Петром Порошенком, щоб визначити їхні методи переконання та оцінити їхній вплив на виборців. У дослідженні застосовано міждисциплінарний підхід до вивчення мови, яку використовували політики, психологічного впливу на виборців та тонких нюансів, які могли змінити політичне середовище. Значну увагу було присвячено дебатам, які відбулися під час другого туру виборів. Мета цієї роботи отримати уявлення про стратегії, риторичні прийоми, лінгвістичні моделі, які використовували політики. Основний метод дослідження – психолінгвістичний аналіз тексту, який дозволяє зрозуміти як певний вибір лексики, лінгвістичних стратегій впливає на оточення, а у даному випадку – на потенційних виборців.

The proposed study focuses on the analysis of the 2019 presidential election campaign. The linguistic techniques used by two candidates, Volodymyr Zelenskyy and Petro Poroshenko, are analyzed to determine their methods of persuasion and assess their impact on voters. The study used an interdisciplinary approach to examine the language used by politicians, the psychological impact on voters, and the subtle nuances that could have changed the political environment. Considerable attention was paid to the debates that took place during the second round of elections. The purpose of this paper is to gain insight into the strategies, rhetorical techniques, and linguistic models used by politicians. The main research method is psycholinguistic text analysis, which allows us to understand how a certain choice of vocabulary and linguistic strategies affects the environment, and in this case, potential voters.
Psycholinguistic Analysis of the Election Campaign and Debates of the 2nd Round of the 2019 Presidential Elections in Ukraine
Keywords: психолінгвістика; вибори; Зеленський; Порошенко; дебати; лінгвістичні стратегії; політика; psycholinguistics; elections; Zelensky; Poroshenko; debates; linguistic strategies; politics