Зародження психологічної думки у стародавньому світі : методичні рекомендації для здобувачів вищої освіти 1-го курсу медичного факультету з дисципліни «Історія психології та сучасні напрямки психології» [Електронний ресурс] - Хрол, Наталя Володимирівна; Khrol, Natalia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації призначені для студентів першого курсу медичного факультету; спрямовані на формування у студентів базового комплексу знань з вивчення історії психології, висвітлюють основні етапи розвитку психологічних знань у давніх цивілізаціях. У матеріалі розглянуто особливості становлення психологічних уявлень у культурних традиціях Стародавнього Єгипту, Месопотамії, Індії, Китаю; вплив на формування сучасної науки про психіку. Особливу увагу приділено аналізу філософських і релігійних концепцій душі та поведінки людини, які стали підґрунтям для подальшого розвитку психології. Методичні рекомендації містять систематизований теоретичний матеріал, питання для самоконтролю та рекомендовану літературу, сприяючи формуванню критичного мислення та наукового світогляду студентів.

These methodological guidelines are intended for first-year medical students and aim to provide a foundational body of knowledge in the study of the history of psychology. They outline the main stages in the development of psychological thought in ancient civilizations. The material examines the emergence of psychological ideas within the cultural traditions of Ancient Egypt, Mesopotamia, India, and China, and their influence on the formation of modern psychological science. Special attention is given to the analysis of philosophical and religious concepts of the soul and human behavior, which laid the groundwork for the further development of psychology. The guidelines include structured theoretical content, self-assessment questions, and recommended literature, fostering the development of students’ critical thinking and scientific worldview.
The emergence of psychological thought in the ancient world : methodological guidelines for 1st-year medical faculty students in the discipline “History of psychology and contemporary trends in psychology”
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; історія психології; антична філософія; психологічна думка; стародавній світ; пізнання; душа; свідомість; медична освіта; розвиток науки; психіка; history of psychology; ancient philosophy; psychological thought; ancient world; cognition; soul; consciousness; medical education; scientific development; psyche