Сравнительная эффективность монотерапии артериальной гипертензии разных степеней амлодипином у лиц пожилого возраста на амбулаторном этапе - Ануфриева, Л.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2004)
Амбулаторно наблюдали 46 пациентов с артериальной гипертензией I-III степени. Оценивали систолическое и диастолическое артериальное давление (САД, ДАД), общий индекс качества жизни (ОИКЖ) и показатели спектрального анализа вариабельности сердечного ритма (общая мощность спектра (ТР) и отношение низко- и высокочастотной составляющей (СПБ)) до лечения, в острой фармакологической пробе и на фоне терапии амлодипином. У пациентов всех групп отмечено достоверное повышение ОИКЖ и высокий гипотензивный эффект амлодипина в группе пациентов с мягкой и умеренной АГ. В группе с тяжелой АГ удалось достичь целевого уровня только для ДАД. В ходе динамического наблюдения отмечено понижение ТР во всех группах пациентов и разносторонние колебания СПБ. Амбулаторно спостерігали 46 пацієнтів з артеріальною гіпертензією (АГ) I-Ш ступеня. Оцінювали показники систолічного і діастолічного артеріального тиску (САТ, ДАТ), частоту серцевих скорочень, загальний індекс якості життя (ЗІЯЖ) і показники спектрального аналізу варіабельності серцевого ритму (загальна потужність (ЗП) спектру та співвідношення між низько- та високочастотними складовими (СПБ)) до лікування, у гострій фармакологічній пробі та на фоні терапії амлодипіном. У пацієнтів усіх груп відзначене достовірне підвищення ЗІЯЖ та високий гіпотензивний ефект амлодипіну в групі пацієнтів з м’якою та помірною АГ. У групі з тяжкою АГ вдалось досягнути цільового рівня тільки для ДАТ. У ході динамічного спостереження відзначено зниження ЗП в усіх групах пацієнтів та різноманітні коливання СПБ. Forty six patients with arterial hypertension (AH) I-III stages were investigated in out-patient department. Estimated parameters were levels of systolic and diastolic blood pressures (SBP, DBP), heart rate, general index of quality of life (GIQL) and parameters of heart rate variability (total power (TP) and low- and highfrequency ratio (LF/HF)). Patients were evaluated before treatment, during the therapy and in acute pharmacological test with amlodipin. It was shown that all patients had signifficant increase of GIQL and decrease of TP. Effective decrease of SBP and DBP was found in patients with mild and moderate AH. Patients with severe AH had only depressed DBP. During the dynamic observation it was defined the decrease of total power in all patients’ groups and various LF/HF fluctuations.
Keywords: артериальная гипертензия; антагонисты кальция; качество жизни; вариабельность сердечного ритма