Геополітичні особливості розвитку країн АСЕАН - Слєпцова, Анна Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Геополітична специфіка розвитку країн АСЕАН обумовлена вигідним географічним положенням регіону Південно-Східної Азії, який розташований на перехресті світових торговельних шляхів між Азійсько-Тихоокеанським регіоном, Близьким Сходом, Європою та Австралією. Держави АСЕАН істотно відрізняються за рівнем економічного розвитку, чисельністю населення, політичними режимами та ступенем демократизації. Водночас, попри значну внутрішню диференціацію, країни-члени змогли сформувати ефективну модель регіональної співпраці, засновану на принципах консенсусу, невтручання у внутрішні справи та мирного врегулювання суперечностей. Створення Економічного співтовариства АСЕАН стало важливим чинником посилення внутрішньої єдності об’єднання, стимулювало розвиток торгівлі, зростання інвестиційних потоків та підвищення конкурентоспроможності країн регіону на світових ринках. Участь АСЕАН у масштабних інтеграційних форматах сприяла її включенню до глобальних економічних процесів та закріпленню ролі організації як ключового вузла світових логістичних і виробничих ланцюгів. Глобалізація суттєво трансформувала політику АСЕАН, перевівши її від моделі локального регіоналізму до відкритого «зовнішнього регіоналізму». Проаналізовано вплив провідних світових держав на геополітичну динаміку регіону. АСЕАН відіграє важливу роль як регіональний посередник у системі міжнародних відносин Азійсько-Тихоокеанського регіону. Регіон володіє значним природно-ресурсним потенціалом, зокрема запасами нафти, газу, корисних копалин та біоресурсів, що формує основу для економічного зростання, але водночас загострює конкуренцію за контроль над ресурсами та транспортними маршрутами. До основних загроз віднесено зростання економічної залежності від зовнішніх партнерів, посилення політичного тиску через інвестиційні та кредитні механізми, а також внутрішні суперечності між державами, що орієнтуються на різні геополітичні полюси – США або Китай. Гнучка політика балансування дозволяє АСЕАН зберігати відносну стабільність і єдність. АСЕАН у сучасних умовах виступає одним із ключових чинників забезпечення стабільності, безпеки та економічного зростання в Південносхідній Азії. Організація поступово перетворюється на самостійний центр сили у світовій політиці, здатний впливати на процеси формування нового багатополярного світового порядку. Розвиток взаємовигідних торговельно-економічних, політичних та культурно-освітніх зв’язків з цим регіоном є важливим напрямом диверсифікації зовнішньої політики України та розширення її присутності на азійських ринках.
Науковий керівник: Телебєнєва Євгенія Юріївна, кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця факультету геології, географії, рекреації і туризму.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography::Human geography; SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography::Economic geography; геополітика; АСЕАН; розвиток країн; географія світу