Риторичні запитання як імпліцитні мовленнєві акти - Безугла, Л.Р. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Стаття присвячена аналізу структур риторичного запитання. У німецькомовному діалогічному дискурсі ці структури реалізують імпліцитні мовленнєві акти: конвенціоналізовані (індиректні) мовленнєві акти асертивного, директивного, комісивного та експресивного типів, та імплікативні (поліімплікативні мовленнєві акти з іронічним переосмислення і без нього). Статья посвящена анализу структур риторического вопроса. В немецкоязычном диалогическом дискурсе эти структуры реализуют имплицитные речевые акты: конвенционализированные (косвенные) речевые акты ассертивного, директивного, комиссивного и экспрессивного типов, и импликативные (полиимпликативные речевые акты с ироническим переосмыслением и без него). The article deals with analysis of rhetorical question structures. In German dialogical discourse these structures realize implicit speech acts: conventionalized (indirect) speech acts of assertive, directive, commissive and expressive types, and implicative (poly-implicative speech acts with ironical meaning and without it).
Безугла Л.Р. – доктор філол. наук, професор кафедри німецької філології та перекладу ХНУ ім. В.Н. Каразіна
Keywords: дискурс; іллокуція; імпліцитний мовленнєвий акт; пропозиція; риторичне запитання; discourse; illocution; implicit speech act; proposition; rhetorical question