Інфекційні ускладнення при бойових пораненнях : методичні рекомендації для студентів 4-го курсу підготовки до практичних занять з дисципліни «Підготовка офіцерів запасу» - Морозов, Сергій Олександрович; Матвєєнко, Марія Сергіївна; Morozov, Sergey; Matvieienko, Mariia S. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2024)
Дані методичні рекомендації висвітлюють основні аспекти інфекування ран у військово–польовій хірургії, місцеві форми гнійної інфекції. В методичних рекомендаціях відображені перебіг ранового процесу, клінічна картина гнійної рани. Рекомендації написані доступною мовою, містять достатньо відомостей про синдром системної запальної відповіді, сепсис. Суттєву увагу приділено загальним принципам профілактики ранової інфекції на етапах медичної евакуації. Методичні рекомендації представлять достатній інтерес не тільки для студентів, але й для підготовки лікарів-інтернів та резидентів.

These methodological recommendations highlight the main aspects of wound infection in military field surgery, local forms of purulent infection. The methodological recommendations reflect the course of the wound process, the clinical picture of a purulent wound. The recommendations are written in an accessible language, contain enough information about the systemic inflammatory response syndrome, sepsis. Significant attention is paid to the general principles of wound infection prevention at the stages of medical evacuation. Methodical recommendations will be of sufficient interest not only for students, but also for the training of interns and residents.
Infections complications in combat wounds
Keywords: MEDICINE::Surgery; гнійна інфекція; роль мікробного фактору; інвазивність; вірулентність; токсичність; мікробіологія ран воєнного часу; перебіг ранового процесу; клінічна картина гнійної рани; гнійні запливи; навколоранова флегмона; абсцес, токсико-резорбтивна лихоманка; токсемічна фаза сепсису; токсико-резорбтивна лихоманка; фаза септицемії; фаза септикопіємії; діагностика сепсису; дренування гнійної рани; анаеробна інфекція; профілактика анаеробної інфекції; патогенез правця; purulent infection; the role of the microbial factor; invasiveness; virulence; toxicity; microbiology of wartime wounds; the course of the wound process; the clinical picture of a purulent wound; purulent effusions; periwound phlegmon; abscess; toxic-resorptive fever; toxemic phase of sepsis; phase septicemia; phase of septicopyemia; diagnosis of sepsis; purulent wound drainage; anaerobic infection; prevention of anaerobic infection; tetanus pathogenesis