Додаткові діагностичні методи при первинному та вторинному огляді травмованих пацієнтів : методичні рекомендації до практичних занять для здобувачів вищої медичної освіти 5-го року навчання з дисципліни «Екстрена та невідкладна медична допомога» [Електронний ресурс] - Матвєєнко, Марія Сергіївна; Олійник, Ольга Євгенівна; Муць, Юлія Ігорівна; Matvieienko, Mariia; Oliinyk, Olga; Muts, Julia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації спрямовані на вдосконалення алгоритмів діагностики травмованих пацієнтів шляхом інтеграції додаткових діагностичних методів у первинний та вторинний огляд. Iнтеграція додаткових діагностичних методів покращує ефективність огляду травмованих пацієнтів та оптимізує лікування, а також значно покращують точність первинного та вторинного огляду травмованих пацієнтів, дозволяючи швидко виявити критичні стани.

Тhe methodological recommendations are aimed at improving diagnostic algorithms for trauma patients by integrating additional diagnostic methods into primary and secondary examinations. The integration of additional diagnostic methods improves the efficiency of examining injured patients and optimizes treatment, as well as significantly improves the accuracy of primary and secondary examination of injured patients, allowing for the rapid detection of critical conditions.
Additional diagnostic methods during primary and secondary examination of injured patients : methodological recommendations for practical classes for 5th year medical students in the discipline "Emergency and urgent medical care" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: MEDICINE; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; виявлення прихованих ушкоджень; оцінка ступеня тяжкості травми; контроль ефективності лікування; FAST-протокол; основні зони FAST-дослідження; RUSH (Rapid Ultrasound in Shock); основні компоненти RUSH (методика HI-MAP); основні принципи RUSH; типи шоку та їх ультразвукові ознаки; капнографія; аналіз рівня лактату (оцінка тканинної перфузії); рентгенографія; комп’ютерна томографія (КТ); загальний аналіз крові; біохімічний аналіз крові; коагулограма (аналіз згортання крові); ангіографія; електрокардіографія (ЕКГ) та інші методи дослідження серцевої діяльності; типи серцевих травм та їх діагностика; алгоритми прийняття рішень при вторинному огляді; алгоритм дій при виявленні критичних порушень; detection of hidden injuries; assessment of the severity of the injury; monitoring the effectiveness of treatment; FAST protocol; main areas of FAST examination; RUSH (Rapid Ultrasound in Shock); main components of RUSH (HI-MAP technique); basic principles of RUSH; types of shock and their ultrasound signs; capnography; lactate level analysis (tissue perfusion assessment); radiography; computed tomography (CT); general blood test; coagulogram (blood clotting analysis); biochemical blood test; angiography; electrocardiography (ECG) and other methods of studying cardiac activity; types of cardiac injuries and their diagnosis; decision-making algorithms during secondary examination; algorithm of actions when identifying critical disorders