І.Ю. Рєпін і духовні святині Слобожанщини. До 175-річчя від дня народження - Денисенко, Ольга Йосипівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2019)
Дослідження, присвячене 175-річчю від дня народження І. Ю. Рєпіна, розкриває сторінки творчості митця на сакральну тематику на Слобожанщині, а також напрямки роботи художника над пошуками образу в картині «Миколай Мирлікійський позбавляє від страти трьох невинно засуджених», замовлення якої художник отримав на Харківщині. Тема розроблена І. Ю. Рєпіним у кількох варіантах, має копійні повтори, що свідчить про затребуваність сюжету в тогочасному суспільстві. В роботі розкрито морально-філософський аспект, а також висвітлено краєзнавчі факти, які розширюють уявлення про життєвий і творчий шлях нашого славетного земляка. Видання розраховано на науковців, істориків, мистецтвознавців, музеєзнавців, педагогів, краєзнавців, студентів, учнів.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Art; Рєпін Ілля Юхимович (1844–1930); Слобожанщина