Відносини Московської держави та Кримського ханства в першій половині XVII ст. - Мельников, Денис В’ячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У дослідженні був відображений перебіг відносин Московської держави та Кримського ханства, за часів відкритої фази Смути, та за часів перебування на московському престолі М. Ф. Романова. Дослідження дає змогу зрозуміти, що за весь період першої половини XVII ст., відносини між Московською державою та Кримським ханством, майже ніколи не мали самостійного розвитку. Вони, так чи інакше, залежали від політики Османської імперії та Речі Посполитої. У дослідженні описується перебіг відносин Московської держави з Кримським ханством за часів : відкритої та завершальної фази Смути (1598 – 1613 рр.); за 1618 – 1630 рр.; за часів Смоленської війни (1632 - 1634 рр.); за 1634 – 1636 рр.; за часів перебування в Азові донських козаків (1637 – 1645 рр.).

Die Studie spiegelte den Verlauf der Beziehungen zwischen dem Moskauer Staat und dem Krimkhanat während der offenen Phase der Verwirrung und während des Aufenthalts auf dem Moskauer Thron von M. Romanow wider. Die Forschung macht deutlich, dass die Beziehungen zwischen dem Moskauer Staat und dem Krimkhanat in der gesamten ersten Hälfte des XVII. Sie waren auf die eine oder andere Weise von der Politik des Osmanischen Reiches und der pospolitanischen Rede abhängig. Die Studie beschreibt den Verlauf der Beziehungen zwischen dem Moskauer Staat und dem Krim-Khanat zu Zeiten: der offenen und Endphase der Verwirrung (1598 – 1613); 1618 - 1630; während des Smolensker Krieges (1632 – 1634); 1634 – 1636; während des Aufenthalts der Donkosaken in Asow (1637-1645).
Die Beziehungen zwischen dem Moskauer Staat und dem Krimkhanat in der ersten Hälfte des XVII.
Керівник: Любічєв Михайло Васильович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Річ Посполита; Османська імперія; Московська держава; Кримське ханство; "Завершальна" фаза Смути (1598-1613 рр.); Смоленська війнa (1632-1634 рр.); перебування в Азові донських козаків (1637-1645 рр.).; Moskauer Staat; Commonwealth; Osmanisches Reich; Krim-Khanat; Die „letzte“ Phase der Zeit der Wirren (1598–1613); Smolensk-Krieg (1632-1634); der Aufenthalt der Donkosaken in Asow (1637–1645)