Формування та розвиток світових товарних ринків в умовах глобалізації - Калашник, Дар’я Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У сучасних умовах глобалізації світове господарство характеризується поглибленням міжнародної спеціалізації, інтеграцією виробничих і фінансових систем, а також динамічним розвитком міжнародної торгівлі. Формування та розвиток світових товарних ринків стає ключовим чинником забезпечення економічного зростання, підвищення конкурентоспроможності країн і зміцнення їхніх позицій у глобальному економічному просторі. Світові товарні ринки перебувають під впливом численних викликів – від структурних змін у міжнародній торгівлі, цифровізації та переходу до зеленої економіки до геополітичної нестабільності, торговельних воєн та порушення глобальних ланцюгів постачання. Ці процеси потребують глибокого аналізу тенденцій розвитку товарних ринків, виявлення закономірностей їх трансформації та визначення ролі країн у новій архітектурі світового господарства. Особливої актуальності дана тема набуває в умовах посилення конкуренції між розвиненими та країнами, що розвиваються, за доступ до ресурсів, технологій і ринків збуту. Водночас Україна, інтегруючись у світовий економічний простір, зацікавлена у підвищенні ефективності своєї участі у глобальних товарних потоках, диверсифікації експорту та зміцненні позицій на міжнародних ринках.
Керівник роботи: Мірошниченко Тетяна Миколаївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; світові товарні ринки; world commodity markets; глобалізація; globalization; міжнародна торгівля; international trade; економічний простір; economic space