Середньовічна Японія в працях видатного українського орієнталіста В. А. Рубеля - Кривець, Антон Максимович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Ця праця виносить декілька речей, на загал, по-перше вітчизняна сходознавча наука значно поступається в кількості західній чи навіть «східній». Однак не в якості, адже праці Рубеля є доволі якісними, хоч і мають свої недоліки. Недоліками праць Рубеля є доволі застаріла розробка питання та погляди на деякі події. Великими ж перевагами цих праць, є звичайно їх доволі добре розроблене питання ґенези самурайського стану чи розвитку самурайської державності і звичайно саме їх існування. Сам Рубель є доволі унікальною та цікавою особистістю, що вартий дослідження як першопроходець у українській орієнталістиці.

This work brings several points to the forefront. Firstly, ukrainian Oriental science is significantly inferior in quantity to Western or even "Eastern" studies. However, not in terms of quality, as Rubel's works are quite high-quality, although they have their shortcomings. The shortcomings of Rubel's works include somewhat outdated approaches to the issues and views on certain events. The great advantages of these works are, of course, their rather well-developed question of the genesis of the samurai state or the development of samurai statehood, and, of course their existence. Rubel himself is a rather unique and interesting person who is worth studying as a pioneer in Ukrainian oriental studies.
Керівник: Чувпило Олександр Олександрович, доктор історичних наук, професор кафедри нової та новітньої історії
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Рубель Вадим Анатолійович (1966 - ); Японія; самурай; сьоен; Тайра-но Кійомори (яп. 平 清盛, 1118 — 1181); сходознавство; японістика; Vadim Anatolyovich Rubel (1966 - ); Japan; samurai; A shōen; Taira no Kiyomori (Japanese: 平 清盛, 1118 - 1181); oriental studies; Japanese studies