Менеджмент сфери послуг - Яценко, Влада Дмитрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Ринок послуг набуває все більшого значення в системі ринкової економіки, основним завданням якого є задоволення потреб людей у різних послугах. Туризм відіграє особливу роль так як є однією з динамічних та високоприбуткових галузей економіки багатьох країн. Завдяки стрімкому розвитку туризму подорожуючі мають можливість познайомитись з культурою різних країн, традиціями та пам’ятками, а також розвивати свій світогляд. Мета роботи: узагальнення теоритичних аспектів процесів управління в сфері послуг на прикладі туристичної галузі. Аналіз сучасного стану та розробка шляхів вдосконалення управління в сфері туризму. Об’єкт дослідження: функціонування компаній в сфері надання послуг. Предмет дослідження: вдосконалення елементів системи управління підприємств в туристичній галузі.
Service sector management
Керівник кваліфікаційної роботи: Пуртов Володимир Федорович, доктор економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; менеджмент; management; управління персоналом; personnel management; менеджмент персоналу; туристичний ринок; tourist market; менеджмент в туристичній галузі; management in the tourism industry