Статистичний аналіз та прогнозування тенденцій розвитку ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні - Кравець, Марина Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
В роботі досліджено теоретичні основи сутності землі, землекористування, ґрунтового покриву та ринку землі сільськогосподарського призначення, визначено відповідність наявних міжнародних класифікацій та української системи поділу земель, оцінено стан аграрних світових ринків за допомогою міжнародних індексів та досліджено вплив війни в Україні на них, визначено глобальні тенденції вартості сільськогосподарських угідь в різних країнах світу, вивчено історичне становлення ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні, проаналізовано стан ринку земель сільськогосподарського призначення з моменту його відкриття в Україні, здійснено прогнозування його динаміки та виявлено ключові фактори впливу на показники площі, середньозваженої вартості та кількості здійснених операцій купівлі-продажу земельних ділянок за допомогою статистичного моделювання.

The work explores the theoretical principles of the essence of land, land use, land cover and agricultural land market, determines the conformity of existing international classifications and the Ukrainian system of land division, assesses the state of agricultural world markets using international indicators and studies the impact of the war in Ukraine on them, identifies global trends in the price of agricultural land in different countries, studies the historical formation of the agricultural land market in Ukraine, analyzes the state of the agricultural land market since its opening in Ukraine, forecasts its dynamics and identifies the key factors that affect the development of the agricultural land market.
Statistical analysis and forecasting of trends in the development of the agricultural land market in Ukraine
Керівник: Корепанов Олексій Сергійович, доктор економічних наук, професор кафедри статистики, обліку та аудиту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Economics; ринок землі; land market; землі сільськогосподарського призначення; agricultural land; сингулярний спектральний аналіз; singular spectral analysis; факторний аналіз; factor analysis; багатофакторна регресія; multivariate regression; площа та кількість операцій купівлі-продажу; area and number of sales transactions; ціна ділянки; plot price