Вплив домішок на параметри кристалічної структури гідроксилапатиту - Балецька, Софія Ігорівна; Baletska, S. І. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Проведено дослідження параметри кристалічної ґратки гідроксилопатиту синтезованого при кімнатних (20,24° C) та високих (80,96° C) температурах у водних розчинах. Досліджено домішковий склад зразків за допомогою методів рентгеноструктурного аналізу, термографиметрії та мас-спектрометрії. Показано що в зразках гідрокссилапатиту присутні карбонатні домішки у концентраціях від 0,4 до1,1% ваг. %. Отримано аналітичну залежність параметра кристалічної ґратки гідроксилапатиту від концентрації карбонатних домішок. Визначені параметри кристалічної ґратки зразків методом рентгеноструктурного аналізу. Перше показана можливість використання концентраційної залежності параметру а кристалічної ґратки гідроксилапатиту від вмісту карбонатних домішок.

The lattice parameters of hydroxyapatite synthesized at room (20, 24° C) and high (80, 96° C) temperatures by the precipitation method in an aqueous solutions were studied. The impurity composition of the samples was studied using X-ray diffraction, thermography, and mass-spectrometry methods. It was shown, that carbonate impurities are present in hydroxyapatite samples in concentrations from 0.4 to 1.1% wt. %. The analytical dependence of the lattice parameter for hydroxyapatite on the concentration of carbonate impurities was obtained. The lattice parameters of the samples were determined by X-ray diffraction analysis. For the first time, the possibility of using the concentration dependence of the a of the lattice parameter of hydroxyapatite on the content of carbonate impurities was shown.
The influence of impurities on the crystal lattice parameters of hydroxyapatite
Науковий керiвник: Рохмістров Дмитро Володимирович, кандидат фiзико-математичних наук, доцент кафедри твердого тіла
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; гідроксилапатит; рентгеноструктурний аналіз; параметри гратки; домішки; hydroxyapatite; X-ray structure analysis; lattice constants; impurities