Взаємозв'язок переживання власного тілесного я і самооцінки у жінок молодого віку - Кореновська, Анна Ігорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: переживання власного тілесного Я у молодих жінок. Предмет дослідження: особливості взаємозв’язку переживання власного тілесного Я та самооцінки у жінок молодого віку в період воєнного стану в Україні. Мета дослідження: на основі аналізу існуючих досліджень факторів, що впливають на переживання тілесного Я, та емпіричного вивчення взаємозв’язку переживання власного тілесного Я із самооцінкою розробити програму усвідомлення переживання власного тілесного Я у молодих жінок в умовах воєнного стану. Завдання дослідження: проаналізувати сучасні дослідження психологічних особливостей переживання тілесного Я у молодих жінок та факторів, що його визначають; вивчити особливості переживання тілесного Я та самооцінки у молодих жінок в умовах воєнного стану; визначити взаємозв’язок самооцінки та переживання власного тілесного Я у молодих жінок, що реалізуються через тілесні жіночі практики під час воєнного стану; розробити програму усвідомлення переживання власного тілесного Я та самооцінки у молодих жінок із використанням практик, спрямованих на підтримку психоемоційного благополуччя в умовах воєнного стану. Практична значущість дослідження полягає у розробці програми усвідомлення переживання власного тілесного Я у молодих жінок на основі визначених закономірностей його взаємозв’язку із самооцінкою.

Object of the study: the experience of the bodily self in young women. Subject of the study: the relationship between the experience of one’s own bodily self and self-esteem among young women during martial law. Purpose of the study: based on the analysis of existing research on the factors influencing the experience of the bodily self and an empirical investigation of the relationship between the experience of one’s own bodily self and self-esteem, to develop a program aimed at enhancing awareness of the bodily self among young women during martial law. Main objectives of the study: to analyze contemporary research on the psychological characteristics of the experience of the bodily self in young women and the factors that influence it; to investigate the characteristics of the experience of the bodily self and self-esteem among young women during martial law; to determine the relationship between self-esteem and the experience of one’s own bodily self in young women as expressed through women’s bodily practices during martial law; to develop a program for increasing awareness of the bodily self and self-esteem among young women using practices that promote positive bodily experience during martial law. Practical significance of the study: the practical value of the research lies in the development of a program aimed at increasing awareness of the bodily self among young women based on the identified patterns of its relationship with self-esteem.
Керівник: Баженов Олександр Володимиович, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; переживання власного тілесного я; самооцінка; усвідомленість практик подолання негативних тілесних станів; experience of one's own bodily self; self-esteem; awareness of practices of coping negative bodily states