Підвищення рівня енергетичної безпеки трансформаторних підстанцій шляхом удосконалення програмно-технічного комплексу автоматизованої системи контролю та обліку електроенергії - Шевченко, Владислав Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Сьогоднішня торгівля енергоресурсами влаштована на використанні автоматизації приладового енергообліку, що призводить до максимального зниження людського фактора на момент проведення фіксування, обробки, збору даних та забезпечення достовірного, точного, швидкого та гнучкого розрахунку, що адаптується до різних тарифних систем обліку, як з боку постачальника енергоресурсів. та з боку споживача. Метою даної магістерської роботи є впровадження автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) для різних споживачів електроенергії. Завданнями даної магістерської роботи є: аналіз існуючої системи збору показань приладів обліку та системи автоматизованого обліку електроенергії різних споживачів електроенергії; вибір компонентної бази до створення АСКОЕ споживачів; техніко-економічне обґрунтування впровадження системи АСКОЕ. Об'єкт дослідження – процес контролю та обліку електроенергії різними споживачами. Предмет дослідження – автоматизовані системи контролю та обліку електроенергії.

Today's energy trade is based on the use of automation of instrument energy accounting, which leads to the maximum reduction of the human factor at the time of recording, processing, data collection and ensuring reliable, accurate, fast and flexible calculation that adapts to different tariff accounting systems, both on the part of the energy supplier. and on the part of the consumer. The purpose of this master's thesis is to implement an automated system of commercial electricity accounting (ASKOE) for various electricity consumers. The objectives of this master's thesis are: аnalysis of the existing system of collecting meter readings and the automated electricity accounting system of various electricity consumers; selection of the component base for the creation of ASKOE consumers; feasibility study of the implementation of the ASKOE system. The object of the study is the process of controlling and accounting for electricity by various consumers. The subject of the study is automated systems for controlling and accounting for electricity.
Керівник: Буданов Павло Феофанович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; енергоресурси; вартість енергоресурсів; енергоємні галузі; енергооблік; точність розрахунку; високоточні прилади обліку; автоматизація енергообліку; energy resources; cost of energy resources; energy-intensive industries; energy accounting; calculation accuracy; high-precision metering devices; energy accounting automation