Особливості прояву конфліктності та агресивності у особистості - Бреде, Євгенія Ігорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – конфліктність та агресивність як психологічні характеристики особистості. Предмет дослідження – особливості прояву конфліктності та агресивності у представників молоді (наприклад, студентської або підліткової вибірки). Метою роботи є виявлення та аналіз особливостей прояву конфліктності та агресивності у особистості, а також визначення взаємозв’язку між цими якостями. Завдання дослідження: проаналізувати наукові підходи до визначення понять конфліктності та агресивності; дослідити фактори, що впливають на їхній розвиток та прояв; провести емпіричне дослідження рівня конфліктності та агресивності серед вибраної вибірки; встановити кореляційний зв’язок між рівнями конфліктності та агресивності; запропонувати психокорекційні заходи для зниження їх прояву. Практичне значення роботи полягає у можливості використання результатів для профілактики агресивної та конфліктної поведінки у молодіжному середовищі, а також для розробки програм психологічного супроводу.

The object of the study is conflict and aggression as psychological characteristics of a personality. The subject of the study is the peculiarities of conflict and aggression in young people (for example, students or adolescents). The purpose of the study is to identify and analyze the peculiarities of conflict and aggression in a personality, as well as to determine the relationship between these qualities. Research objectives: to analyze scientific approaches to the definition of the concepts of conflict and aggression; to study the factors that influence their development and manifestation; to conduct an empirical study of the level of conflict and aggression among the selected sample; to establish a correlation between the levels of conflict and aggression; to propose psychocorrectional measures to reduce their manifestation. The practical significance of the work is the possibility of using the results for the prevention of aggressive and conflict behavior in the youth environment, as well as for the development of psychological support programs.
Керівник: Шкурко Ангеліна Вадимівна, страший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; конфліктність; агресивність; вирішення конфліктів; conflict; aggression; conflict resolution