Структурно-функціональні особливості „заборонно-залякувальних” повір’їв - Сердега, Р.Л. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2010)
У статті подано визначення „заборонно-залякувальних” повір’їв, розглянуто їх структурно-функціональні особливості. З’ясовано, що „заборонно-залякувальні” повір’я виконують застерігаючу та виховну функції, становлять своєрідну систему правил, яка регламентує побутову та господарську діяльність особи, колективу тощо. Порівняно також ці мовні одиниці з прислів’ями та приказками. Article deals with definition of „prohibitively-intimidation” superstitions, their structure functional features were considered. It emerged that “prohibitively-intimidation” superstitions perform warning and educative functions and are singular article, which regulates communal and economical activity of person, collective and etc. These units of language are compared with proverbs and sayings in article.
Сердега Руслан Леонідович, к. філол. н., старший викладач кафедри української мови філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: повір'я; „заборонно-залякувальне” повір'я; приказка; прислів’я