Сингулярный модерн Ф. Джеймисона: в поисках настоящего - Семикозов, Г.Е. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2011)
Данная статья представляет собой попытку специального анализа концепции «сингулярного модерна» Ф. Джеймисона. Подчеркивается, что модерн как «сингулярный модерн» является определенным тропом к постижению современности, и выступает одной из определяющих характеристик – наряду с понятием «археологии будущего», – онтологии настоящего Джеймисона. Кроме того, «сингулярный модерн» в виду своей «сингулярности» объединяет принцип текущего настоящего и принцип фиксации определенной современности посредством выявления ее Утопических импульсов. Таким образом, проект онтологии настоящего Джеймисона – это диалектика разрывов и периодов, получающая свое выражение в концепте «сингулярного модерна», призванного соединить археологии прошлого с археологиями будущего для выявления сущности настоящего. Дана стаття являє собою спробу спеціального аналізу концепції «сингулярного модерну» Ф. Джеймісона. Підкреслюється, що модерн як «сингулярний модерн» є певним тропом до осягнення сучасності, і виступає однією з визначальних характеристик – поряд з поняттям «археології майбутнього», – онтології теперiшнього Джеймісона. Крім того, «сингулярний модерн» завдяки своїй «сингулярності» об’єднує принцип поточного сьогодення і принцип фіксації певної сучасності за допомогою виявлення її Утопічних імпульсів. Таким чином, проект онтології теперішнього Джеймісона – це діалектика розривів і періодів, що отримує своє вираження в концепті «сингулярного модерну», покликаного з’єднати археології минулого з археологіями майбутнього для виявлення сутності теперішнього. This article is an attempt to analyze F. Jameson’s concept of a «singular modernity». Emphasizes, that the modern as «a singular modernity» is a particular trope to understanding the present, and acts as one of the defining characteristics – along with the notion of «archeology of the future» – Jameson's ontology of the present. Besides, «singular modernity», thanks to own «singularity», involves a principle of the current present and a principle of fixing of the certain present by means of revealing of its Utopian impulses. Thus, Jameson’s project of an ontology of the present is a dialectics of ruptures and the periods, receiving its expression in concept of a «singular modernity», called to unite archeology of the past with archeologies of the future for revealing of essence of the present.
До десятиріччя філософського факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: modern; postmodernism; «singular modernity»; the ontology of the present; F. Jameson; модерн; постмодерн; «сингулярный модерн»; онтология настоящего; Ф. Джеймисон