Психологічні особливості сімейної взаємодії у партнерів з різними акцентуаціями характеру - Петрович, А. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню психологічних особливостей сімейної взаємодії у партнерів з різними акцентуаціями характеру, розкриваючи те, як задоволеність шлюбом, рівень сімейної згуртованості, здатність до адаптації, комунікація та емоційна взаємодія пов’язані з акцентуаціями характеру. Шлюбна задоволеність визначається як ступінь задоволення потреб, очікувань і бажань, пов’язана з нижчим рівнем стресу та кращим подоланням життєвих ситуацій. Життєздатність сім’ї залежить від адаптації, згуртованості, комунікації, гнучкості та захисних факторів. Акцентуації характеру описані як екстремальні прояви нормального функціонування, що зумовлюють вибіркову чутливість і комунікативні труднощі, негативне самосприйняття та труднощі узгодження намірів. Виявлено різні типи акцентуацій, серед яких найбільш представлені застрягаючий, гіпертимний і педантичний. Учасники з високою емоційною лабільністю та збудливістю мають розбіжностіміж ідеальними та реальними стосунками, хаотичний тип адаптації та переважно використовують суперництво в конфлікті. Інші учасники мають структурний тип адаптації, оптимальні показники сімейної взаємодії та рівномірне використання стилів поведінки.

This study investigates psychological features of family interaction between partners with different accentuations of character, investigating how marital satisfaction, the level of family cohesion, the ability to adapt, communication and emotional interaction are related to character accentuations. Marital satisfaction is defined as the degree of satisfaction of needs, expectations and desires, associated with a lower level of stress and better overcoming of life situations. The viability of the family depends on adaptation, cohesion, communication, flexibility and protective factors. Accentuations of character are described as extreme manifestations of normal functioning, causing selective sensitivity and communication difficulties, negative self-perception and difficulties in coordinating intentions. There have been identified different types of accentuations, stuck, hyperthymic and pedantic types of accentuations are the most represented. Participants with high emotional lability and excitability have discrepancies between ideal and real relationships, a chaotic type of adaptation and mainly use rivalry in conflict. Other participants have a structural type of adaptation, optimal indicators of family interaction and uniform use of behavioral styles.
Керівник роботи: Зуєв Ігор Олександрович, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; акцентуації характеру; шлюб; адаптація; згуртованість; конфліктність; емоційна взаємодія; accentuations of character; marriage; adaptation; cohesion; conflict; emotional interaction