Індивідуально-психологічні особливості жіночої сексуальності - Смахтіна, Наталія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
У роботі проаналізовано роль параметрів психосексуального розвитку та їх вплив на дорослу сексуальність жінки. Вивчений зв'язок симптомокомплексу маскулінності / фемінінності та компонентів інфантильної сексуальності жінки. Загальна структура сексуальності представлена п'ятьма компонентами, які демонструють багаторівневу організацію жіночої сексуальності та відповідають п'яти архетипам, представлених у міфологічній літературі. Ґрунтуючись на класифікації параметрів інфантильної сексуальності була виявлена типологія жіночої сексуальності, яка характеризує певні типи сексуальної поведінки. Особливості тілесної ідентичності та задоволеності тілом несуть семантику сексуальності та мають вікову динаміку. Знайдений зв'язок властивостей особистісних характеристик із жіночою сексуальністю. Аналіз психосемантичних особливостей сексуальності дозволив визначити розуміння сексуальності у жінок, суб’єктивний показник сексуального задоволення та його роль у реалізації сексуального фантазування, сексуальних сценаріїв, структури кохання та партнерських стосунків. Розроблена програма психокорекції «Шлях до жіночності» та наведена її ефективність.
Keywords: INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Gender studies; інфантильна сексуальність; зріла сексуальність; жіноча реалізація; фемінінність; маскулінність; інфантильні травми