Вплив культурального фільтрату Fusarium spp. на ростові процеси та захисні реакції Pisum sativum L. - Ястремська, Катерина Вікторівна; Yastremska, K. V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
В результаті досліджень на основі показників проростання насіння було обрано два контрастні сорти: сорт Царевич – стійкий, сорт Оплот – умовно чутливий. Встановлено, що фотоопромінення синім світлом (450 нм) сприяє росту колоній та конідієношенню Fusarium oxysporum, тоді як червоне світло (660 нм), навпаки, має інгібуючий ефект. Дослідження проростків у гідропонній культурі показали, що культуральний фільтрат Fusarium spp. пригнічує ріст та розвиток гороху посівного, при цьому найбільше страждає коренева система. Внаслідок біохімічного аналізу проростків виявлено, що активність ферментів та вміст сполук з антиоксидантною активністю переважно вищі у стійкого сорту порівняно з чутливим, що може свідчити про участь компонентів антиоксидантної системи у забезпеченні стійкості рослин до біотичного стресу. Аналіз вмісту калози та фотосинтетичних пігментів підтвердив більш ефективний захист та адаптивність рослин стійкого сорту, порівняно з чутливим.

As a result of research, based on seed germination indicators, two contrasting varieties were selected: the resistant variety Tsarevich and the conditionally sensitive variety Oplot. It was found that blue light irradiation (450 nm) promotes the growth of colonies and conidiation of Fusarium oxysporum, while red light (660 nm) has an inhibitory effect. Studies of seedlings in hydroponic culture have shown that Fusarium spp. culture filtrate inhibits the growth and development of peas, with the root system being affected the most. Biochemical analysis revealed that enzyme activity and the content of compounds with antioxidant activity were predominantly higher in the resistant variety compared to the susceptible one, which may indicate the involvement of antioxidant system components in plant resistance to biotic stress. Analysis of callose content and photosynthetic pigments confirmed the more effective protection and adaptability of the resistant variety compared to the susceptible one.
The effect of fusarium spp. Culture filtrate on the growth processes and protection responses of Pisum Sarivum L.
Керівник роботи: Авксентьєва Ольга Олександрівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології та біохімії рослин і мікроорганізмів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Plant physiology; Pisum sativum L.; Fusarium spp.; антиоксидантна система; ростова реакція; морфогенез; H2O2; пероксидаза; фенольні сполуки; поліфенолоксидаза; калоза; antioxidant system; growth response; morphogenesis; peroxidase; phenolic compounds