Вдосконалення системи мотивації в органах державної служби - Хтомінська, Владислава Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Використання системи мотивації на державній службі є критично важливим аспектом ефективного функціонування державної служби в країні. Висока мотивація сприяє підвищенню продуктивності, зменшенню ризику корупції та забезпеченню якісного надання державних послуг. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та розробка рекомендацій щодо удосконалення системи мотивації працівників державних органів для підвищення ефективності та результативності діяльності Регіонального сервісного центру МВС України у Харківській області. Об'єктом дослідження є система мотивації персоналу на державній службі на прикладі Регіонального сервісного центру МВС України у Харківській області, що охоплює систему заходів, політик та практик, спрямованих на забезпечення високого рівня мотивації державних службовців. Предметом дослідження є чинники, які впливають на мотивацію державних службовців та особливості управління мотивацією в Регіональному сервісному центрі МВС України у Харківській області.
Improving the motivation system in civil service bodies
Керівник наукової роботи: Тєшева Лариса Василівна, доктор економічних наук, доцент кафедри економіки та менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; мотивація персоналу; staff motivation; управління персоналом; personnel management; менеджмент персоналу; органи державної служби; public service bodies