Водорості Безлюдівських озер - Губська, Валерія Валеріївна; Hubska, V. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі проведено комплексне дослідження альгофлори двох водойм селища Безлюдівка — озер Підборівське та Новий Лиман — у весняно-літньо-осінній період 2025 року. Здійснено флористичний аналіз, виявлено 101 вид водоростей, що належать до 6 відділів, 12 класів, 29 порядків, 40 родин і 68 родів. Проаналізовано структуру альгофлори за екологічними групами (планктон, перифітон, бентос), визначено розподіл видів за рН-приуроченістю та сапробністю. За індексом Пантле-Бука у модифікації Сладечека встановлено, що середній рівень сапробності становить 1,65 для озер Підборівського та 2,15 для озера Новий Лиман, що відповідає β-мезосапробній зоні (ІІ і ІІІ клас якості вод, “добрі” і “задовільні”). Отримані дані свідчать про слабкий рівень органічного забруднення, переважання індиферентнів і алкаліфілів та загалом стабільний екологічний стан водойм.

The thesis presents a comprehensive study of the algal flora of two water bodies in the village of Bezlyudivka — Lakes Pidborivske and Novyi Lyman — in the spring-summer-autumn period of 2025. A floristic analysis was carried out, revealing 101 species of algae belonging to 6 divisions, 12 classes, 29 orders, 40 families, and 68 genera. The structure of the algal flora was analyzed by ecological groups (plankton, periphyton, benthos), and the distribution of species by pH preferences and saprobity was determined. According to the Pantle-Buck index in Sladechek's modification, the average saprobity level is 1,65 for the Pidborivske lakes and 2,15 for the Novy Lyman lake, which corresponds to the β-mesosaprobic zone (ІІ and III water quality class, “satisfactory”). The data obtained indicate a low level of organic pollution, a predominance of indifferent and weakly alkalophilic species, and a generally stable ecological state of the reservoirs.
Algae of the Bezliudivka lakes
Наукові керівники: Жежера Марина Дмитрівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри ботаніки та екології рослин; Громакова Алла Борисівна, кандидат біологічних наук, доцент, завідувач кафедри ботаніки та екології рослин
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Freshwater ecology; альгофлора; діатомові водорості; сапробність; екологічний стан; pH-індикатори; Безлюдівські озера; Підборівське; Новий Лиман; сезонна динаміка; algal flora; diatoms; saprobity; ecological status; pH-indicators; Bezliudivski lakes; Pidborivske; Novyi Lyman; seasonal dynamics