Картографічний метод візуалізації рельєфу в шкільному курсі географії: історичний досвід, сучасний стан і майбутні перспективи - Онищенко, Аліна Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Картографічний метод є універсальним засобом пізнання просторових об’єктів і явищ, однак у контексті візуалізації рельєфу потребує уточнення дидактичних підходів, тому що питання вивчення рельєфу за картами залишається досі недостатньо розробленим. Розглянуто історичні особливості візуалізації рельєфу на картах та виокремлено ефективні підходи їх адаптації для навчальних потреб, простежено еволюцію від умовно-перспективного способу й штрихування до горизонталей, гіпсометричного зафарбування, світлотіньового зображення та сучасних цифрових 3D-моделей. Досліджено сучасний стан використання картографічного методу в умовах Нової української школи та іноземній практиці. Розроблено методичні рекомендації щодо впровадження сучасних технологій для підвищення ефективності використання картографічного методу при вивченні рельєфу. Запропоновано поетапний план роботи застосування технологій з 6 по 11 клас у межах навчальних програм із використанням інтерактивних ресурсів (Google Earth Pro, National Geographic MapMaker, Tectonic Explorer, World topographic map тощо) та практичних завдань з чіткими алгоритмами виконання, що спрямовані на формування вмінь визначати висоти, будувати профілі, аналізувати взаємозв’язки рельєфу з іншими компонентами природи. Поєднання традиційних (паперових карт і атласів) та інноваційних цифрових інструментів сприяє подоланню абстрактності теми та розвитку дослідницьких умінь учнів. Практична значущість дослідження – це розроблені методичні рекомендації з застосування цифрових інструментів для збільшення ефективності викладання теми «Рельєф». Соціальна значущість - в підвищенні якості географічної освіти, розвитку пізнавальної активності учнів і формуванні ключових компетентностей, що є необхідною складовою сучасної освіти.
Науковий керівник: Пересадько Віліна Анатоліївна, доктор географічних наук, професор кафедри фізичної географії та картографії
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences; візуалізація рельєфу; картографічний метод; Нова українська школа; шкільна географія; карта