Педагогіка вищої школи. Спецкурс для студентів та аспірантів класичних університетів Навчальна програма та методичні рекомендації - Нечепоренко, Л.С. (друкарня № 18 ПЗ, 2010)
Спецкурс для студентів і аспірантів класичних університетів будується на принципах єдності традиційної і сучасної загальної і психологічної педагогіки з залученням нових філософських джерел, досліджень медичних і соціальних працівників, екологів, валеологів, теологів. Читачі орієнтуються на оптимістичну позицію мікробіолога І.І. Мечнікова щодо соціального значення наукових знань, на продуктивну ідею К.А. Гельвеція про те, що «виховання може все», на відкриття природодослідника В.І. Вернадського про ноосферу, яка формується під впливом знань, емоційно-вольової і світоглядної позиції кожної активної людини. Ноосфера як нове утворення є «монолітом життя», тобто умовою і середовищем життєдіяльності, що від спадкоємців видатних природознавців, вимагає зваженої емоційно-вольової підготовки, культури поведінки, спілкування. ©