И.М. Миклашевский: малоизвестные страницы жизни украинского музыковеда и педагога - Боброва, Марина Ивановна; Кононенко, Ирина Ивановна; Боброва, Марина Іванівна; Кононенко, Ірина Іванівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2017)
Данная публикация является попыткой приоткрыть малоизвестную страницу жизни и деятельности украинского музыковеда и педагога И. М. Миклашевского (1882–1959), связанную с его работой в библиотеке Харьковского университета. Дается краткая характеристика книг с автографами ученого, сохранившихся в фонде ЦНБ ХНУ имени В. Н. Каразина. The publication is an attempt to reveal a little-known page of life and activity of the Ukrainian musicologist I. M. Miklashevsky (1882–1959) related to his work in the library of Kharkov university. A brief description of books with autographs of the scientist preserved in the Central Scientific Library of V. N. Karazin Kharkov National University fund is given.
Йосип Михайлович Міклашевський (1882–1959) – один із видатних українських музикознавців, широко відомий як вчений дослідник, педагог, бібліограф, піаніст, музичний діяч, критик та історик музичного мистецтва. Більшість його життя, педагогічна, виконавча та творча діяльність пов'язані з Україною, зокрема, з Харковом. Він народився 1882 р. у Петербурзі у сім'ї Стародубського ватажка дворянства Михайла Йосиповича Міклашевського (1827–1911) та Юлії Олександрівни, уродженої Ширай. В 1905 закінчив Імператорське училище правознавства (при Санкт-Петербурзькому університеті) з чином титулярного радника і незабаром вийшов у відставку. Потім вступив до Київського музичного училища, яке закінчив у 1911 р. за двома класами: у В. В. Пухальського – фортепіано та теорії музики у Є. А. Риба. Під час навчання (з 1907 по 1911 роки) Миклашевський був завідувачем музичного відділу та рецензентом газет «Київські вісті» та «Київська пошта». Водночас він працював редактором та співробітником київського журналу «У світі мистецтв». У цьому журналі їм було опубліковано низку статей про творчість російських та українських композиторів та про російськоукраїнські музичні зв'язки.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Music; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; Міклашевський Йосип Михайлович (1882–1959); Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна; книги с автографами; Miklashevskу I.M.; Central Scientific Library of V.N. Karazin Kharkov National University; books with autographs