Гвельфи і гібеліни у Флоренції 1080–1304 рр. - Зінов'єв, Артем Олександрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Протистояння гвельфів і гібелінів стали однією з найзапекліших і кривавих періодів у Флоренції. Дана робота розвиває та продовжує дослідження проблеми протистояння гвельфів та гібелінів у Флоренції з точки зору економічних, соціальних та політичних мотивів флорентійського суспільства підтримувати ту чи іншу сторону, а не як конфлікт прибічників Папи Римського проти прибічників імператора.

The confrontation of guelphs and ghibellines became one of the most convenient and bloody periods in Florence. This work develops and continues to study the problem of confronting guelphs and ghibellines in Florence in terms of economic, social and political motives of Florentine society to maintain one or another, and not as a conflict of supporters of the Pope against the supporters of the emperor.
Керівник: Сорочан Сергій Борисович, доктор історичних наук, професор кафедри історії стародавнього світу і середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Флоренція; гвельфи; гібеліни; економічні мотиви флорентійського суспільства; соціальні мотиви флорентійського суспільства; політичні мотиви флорентійського суспільства; прибічники Папи Римського; прибічники імператора; guelphs; guelphs; ghibellines; Florence; economic motives of Florentine society; social motives of Florentine society; political motives of Florentine society; supporters of the Pope; supporters of the emperor