Наративний огляд діагностичних та прогностичних можливостей виділення циркулюючих пухлинних клітин - Красносельський, Микола Віллєнович; Гладких, Федір Володимирович; Кулініч, Галина Василівна; Рубльова, Тетяна Валеріївна; Коморовський, Роман Ростиславович; Krasnoselskyi, Mykola Villenovych; Hladkykh, Fedir Volodymyrovych; Kulinich, Halyna Vasylivna; Rubleva, Tetiana Valeriivna; Komorovsky, Roman Rostyslavovych (Харків : Державна установа «Інститут медичної радіології та онкології ім. C. П. Григор’єва Національної академії медичних наук України», 2023)
В роботі охарактеризовано сучасні діагностичні та лікувальні можливості виділення циркулюючих пухлинних клітин. Матеріали та методи. Пошук літературних джерел проводили за ключовими словами, вивчались резюме статей та виключались публікації, які не відповідали критеріям дослідження, вивчались повні тексти відібраних. Зроблено висновки, що у порівнянні зі звичайною біопсією, дослідження циркулюючих пухлинних клітин є відносно недорогим та неінвазивним методом, тому його можна повторювати багато разів під час терапії, що робить цю методику потужним інструментом моніторингу розвитку раку. З огляду на низьку кількість циркулюючих пухлинних клітин у цільній периферичній крові, їх виокремлення є вирішальним кроком для подальшого аналізу. Вчасне виявлення та характеристика циркулюючих пухлинних клітин є новою стратегією прогнозування та ідентифікації рецидиву онкологічної патології. Циркулюючі пухлинні клітини, виявлені до та після ад’ювантної терапії, променевої терапії або хірургічної резекції первинної пухлини, були описані як незалежні фактори ризику рецидиву та смерті.

The work describes the modern diagnostic and therapeutic possibilities of isolating circulating tumor cells. Materials and methods. Literature sources were searched by keywords, summaries of articles were studied and publications that did not meet the research criteria were excluded, full texts of selected ones were studied. It was concluded that compared to a conventional biopsy, the study of circulating tumor cells is a relatively inexpensive and non-invasive method, so it can be repeated many times during therapy, which makes this technique a powerful tool for monitoring the development of cancer. Given the low number of circulating tumor cells in whole peripheral blood, their isolation is a crucial step for further analysis. Early detection and characterization of circulating tumor cells is a new strategy for predicting and identifying recurrence of oncological pathology. Circulating tumor cells detected before and after adjuvant therapy, radiation therapy, or surgical resection of the primary tumor have been described as independent risk factors for recurrence and death.
A narrative review of diagnostic and therapeutic potential of isolation ofcirculating tumor cells
Огляд літератури. Literature review
Keywords: MEDICINE::Oncology; циркулюючі пухлинні клітини; метастазування; технології виділення циркулюючих пухлинних клітин; circulating tumor cells; circulating tumor cells isolation techniques.; metastases