Розробка білінгвальних уроків для 7-8 класів НУШ в рамках підготовки до змішаного (Sequential) навчання (українська+німецька) - Плотникова, Ірина; Plotnykova, Iryna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджене білінгвальне навчання біології і особливості його сприйняття учнями / ученицями 7-8 класів НУШ; розглянуто білінгвальне навчання, його мета, принципи і особливості використання; визначені методичні особливості і підходи до використання білінгвального навчання при вивченні біології у 7-8 класах НУШ; розроблені методичні матеріали до уроків з тем «Рух як властивість живого. Будова та функції опорно-рухової системи людини», «Обмін речовин і перетворення енергії як властивість живого. Транспорт речовин в організмі людини»; розроблені методичні рекомендації для вчителів щодо проведення білінгвальних уроків з біології; проведена апробація розроблених методичних матеріалів білінгвальних занять з біології і опитування учнів / учениць, щодо сприйняття ними білінгвального навчання; здійснено аналіз результатів опитування учнів / учениць, щодо сприйняття ними білінгвального навчання

Die vorliegende Arbeit untersuchte den bilingualen Biologieunterricht und dessen Wahrnehmung durch Schüler der 7. und 8. Klasse der Nationalen Sekundarschule. Sie betrachtete den bilingualen Unterricht, seinen Zweck, seine Prinzipien und seine Anwendung. Sie ermittelte methodische Merkmale und Ansätze für den Einsatz des bilingualen Unterrichts im Biologieunterricht der 7. und 8. Klasse der Nationalen Sekundarschule. Sie entwickelte methodische Materialien für Unterrichtseinheiten zu den Themen „Bewegung als Eigenschaft von Lebewesen. Struktur und Funktionen des menschlichen Bewegungsapparates“ und „Stoffwechsel und Energieumwandlung als Eigenschaft von Lebewesen. Stofftransport im menschlichen Körper“. Sie erarbeitete methodische Empfehlungen für Lehrkräfte zur Durchführung bilingualen Biologieunterrichts. Die entwickelten methodischen Materialien für den bilingualen Biologieunterricht wurden erprobt und die Schüler zu ihrer Wahrnehmung des bilingualen Unterrichts befragt. Die Ergebnisse der Schülerbefragung zur Wahrnehmung des bilingualen Unterrichts wurden analysiert. Schlüsselwörter: Bilingualer Unterricht, Methodik des bilingualen Unterrichts, Neue Ukrainische Schule (NUS), biologische Konzepte, Humanbiologie
Науковий керівник роботи: Тагліна Ольга Валентинівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри генетики і цитології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Bilingualism; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; NATURAL SCIENCES::Biology; білінгвальне навчання; методика проведення білінгвальних уроків; Нова українська школа (НУШ); біологічні поняття; біологія людини; bilingualer unterricht; humanbiologie; biologische konzepte; Neue Ukrainische Schule (NUS); methodik des bilingualen unterrichts