Взаємозв’язок схильності до порушень здорової поведінки з антиципацією та типовими особистісними якостями - Габелкова, О.Є.; Луценко, О.Л. (My University, 2012)
Статья посвящена анализу взаимосвязи нарушений здорового поведения с прогностическими способностями и типовыми личностными особенностями молодежи. Выявлено, что чем в большей степени молодые люди склонны нарушать здоровое поведение – тем ниже их прогностические способности. Пренебрежение здоровьем более характерно социально дезадаптированным, агрессивным, конфликтным личностям, а также личностям гипоманиакального типа. Статтю присвячено аналізу взаємозв'язку порушень здорової поведінки із прогностичними здібностями та типовими особистісними якостями молоді. Виявлено, що чим в більшій мірі молоді люди схильні порушувати здорову поведінку – тем нижче їх прогностичні здібності. Нехтування здоров'ям більш характерно соціально дезадаптованим, агресивним, конфліктним особистостям, а також особистостям гіпоманіакального типу. The article is devoted to the analysis of interdependence of healthy behavior violations with prognostic abilities and typical personality features of the youth. It is shown that the more young people are inclined to violate healthy behavior the lower their prognostic abilities are. Health neglect is more typical of socially disadapted, aggressive, contentious individuals as well as the individuals of hypomaniacal type.
Габелкова Ольга Євгенівна, старший викладач кафедри фізичного виховання і спорту ХНУ ім. В.Н. Каразіна, здобувач кафедри прикладної психології ХНУ ім. В.Н. Каразіна. Луценко Олена Львівна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри прикладної психології ХНУ ім. В.Н. Каразіна.
Keywords: студенты; здоровье; здоровое поведение; антиципация; личностные особенности; студенти; здоров’я; здорова поведінка; антиципація; особистісні якості; students; health; healthy behavior; anticipation; personality features