Структура і оптичні властивості низьковимірних молекулярних кристалів на основі ціанінових барвників - Лукавенко, Катерина Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У дипломній роботі проаналізовано структурні та оптичні властивості агрегатів тіакарбоціанінового барвника ТСС. Показано, що він виявляє ефективну агрегацію у водних розчинах, утворюючи H-димери, H-агрегати та J-агрегати. При низьких концентраціях барвника спостерігаються Н-димери, а при помірних і високих концентраціях переважають Н- і J-агрегати. Смуги поглинання і люмінесценції J-агрегатів стають переважаючими лише при найвищій досліджуваній концентрації барвника. Незважаючи на спектральну схожість агрегатів з J-агрегатами зі структурою «риб’яча кістка», люмінесцентна спектроскопія виявила відсутність взаємодії між H- і J-агрегатами. Таким чином, у водних розчинах H- і J-агрегати існують одночасно і незалежно один від одного.

The thesis analyzed the structural and optical properties of the aggregates of thiacarbocyanine dye TSS. It has been shown to exhibit efficient aggregation in aqueous solutions, forming H-dimers, H-aggregates, and J-aggregates. At low dye concentrations, H-dimers are observed, and at moderate and high concentrations, H- and J-aggregates predominate. The absorption and luminescence bands of J-aggregates become dominant only at the highest tested dye concentration. Despite the spectral similarity of the aggregates to J-aggregates with a "fishbone" structure, luminescence spectroscopy revealed the absence of interaction between H- and J-aggregates. Thus, in aqueous solutions, H- and J-aggregates exist simultaneously and independently of each other.
Науковий керiвник: Бойко Ю. І., професор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики кристалів
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; молекулярний кристал; J-агрегат; структура; екситон; люмінесценція; molecular crystal; J-aggregate; structure; exciton; luminescence