Просторова динаміка лінійно поляризованих вихрових лазерних пучків терагерцового діапазону - Богомаз, Вероніка Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній роботі теоретично вивчено фізичні особливості лінійно поляризованих вихрових лазерних пучків терагерцового діапазону у різних зонах дифракції при значеннях топологічного заряду від 0 до 2. Встановлено, що спіральна фазова пластина для мод ЕНИ, ЕН12 та ЕН13 з структури із максимумом інтенсивності в центрі (при /7 = 0) формує кільцеву (при п = 1, 2). Фазовий фронт променя лінійно поляризованих ЕНИ, ЕН12 та ЕН13 мод перетворюється із сферичного в спіральний з однією точкою сингулярності на осі при п = 1 і двома при п = 2.

In the qualification work, the physical features of linearly polarized vortex laser beams of the terahertz range in different diffraction zones at topological charge values from 0 to 2 were theoretically studied. It was established that the spiral phase plate for the EHn, EH12 and EH13 modes from a structure with a maximum intensity in the center (at n = 0) forms a ring (at n = 1,2). The phase front of the beam of linearly polarized EHn, EH12 and EH13 modes is transformed from spherical to spiral with one singularity point on the axis at n = 1 and two at n = 2.
Керівник роботи: Дегтярьов Андрій Вікторович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри квантової радіофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics; вихровий пучок; топологічний заряд; фазова сингулярність; спіральна фазова пластина; моди резонатора; vortex beam; topological charge; phase singularity; spiral phase plate; resonator modes