Маркетингова стратегія малого бізнесу в умовах кризи - Нікітіна, Анна Володимирівна; Nikitina, A. V. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У даній роботі розглядаються теоретичні та практичні аспекти розробки маркетингових стратегій для малого бізнесу в умовах економічної кризи. Перша частина роботи присвячена аналізу теоретичних підходів до маркетингових стратегій малого бізнесу, включаючи сутність та особливості його діяльності, а також вплив кризових явищ на функціонування підприємств. Особливу увагу приділено аналізу маркетингових стратегій в умовах кризи, що дозволяє ефективно адаптувати бізнес до змінюваного середовища. У другій частині роботи здійснено аналіз маркетингової діяльності конкретного малого підприємства, проведено PEST- та SWOT-аналіз, що допомогло виявити ключові проблеми та слабкі місця бізнесу в період кризи. Оцінка маркетингових заходів дозволила визначити основні загрози та можливості для розвитку підприємства. Третя частина роботи включає розробку маркетингової стратегії для малого бізнесу з акцентом на антикризові заходи. Пропонуються конкретні етапи вдосконалення стратегії, включаючи аналіз цільової аудиторії, сегментацію, розробку ефективної комунікації та впровадження інноваційних технологій. На основі розрахунків вартості запропонованих заходів була визначена оптимальна сума інвестицій для реалізації стратегії. Робота надає практичні рекомендації для малого бізнесу щодо адаптації маркетингової стратегії в умовах економічної кризи, підвищення конкурентоспроможності та ефективності маркетингових кампаній.

This paper examines the theoretical and practical aspects of developing marketing strategies for small businesses in the context of an economic crisis. The first part of the paper is dedicated to analyzing theoretical approaches to marketing strategies for small businesses, including the essence and characteristics of their activities, as well as the impact of crisis phenomena on business operations. Special attention is paid to the analysis of marketing strategies in times of crisis, which allows businesses to effectively adapt to a changing environment. The second part of the paper analyzes the marketing activities of a specific small business, conducting a PEST and SWOT analysis, which helped identify key issues and weaknesses in the business during the crisis period. The assessment of marketing activities allowed for the identification of main threats and opportunities for business development. The third part of the paper includes the development of a marketing strategy for small businesses, with a focus on anti-crisis measures. Specific steps for improving the strategy are proposed, including target audience analysis, segmentation, development of effective communication, and the implementation of innovative technologies. Based on the cost calculations for the proposed actions, the optimal investment amount required to implement the strategy was determined. The paper provides practical recommendations for small businesses on adapting their marketing strategy in times of economic crisis, improving competitiveness, and enhancing the effectiveness of marketing campaigns.
Marketing strategy for small businesses in times of crisis
Керівник: Чобіток Вікторія Іванівна, завідувач кафедри маркетингу та торговельного підприємництва, доктор економічних наук, професор
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; мале підприємництво; small business; маркетингова стратегія; marketing strategy; антикризовий маркетинг; anti-crisis marketing; маркетингові заходи; marketing activities; ефективна комунікація; effective communication; кризовий період; crisis period; стратегічне управління; strategic management