Державна дума під час Лютневої революції - Ликова, Діана Геннадіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дипломна робота присвячена аналізу ролі Державної думи в контексті Лютневої революції. Дослідження охоплює події, що передували революції, включаючи економічну ситуацію в країні, політичні процеси, що привели до зростання революційного настрою серед населення, та вплив Державної думи на цей процес. Особлива увага приділяється ролі тимчасового комітету Державної думи в організації переходу до нового політичного порядку та формуванні нових урядових структур після залучення до влади. Актуальність цієї теми визначається не лише історичними змінами, але й їхнім впливом на розвиток сучасного українського суспільства, оскільки значний період української історії пов'язаний з Російською імперією. Державна Дума відігравала важливу роль у політичній системі Російської імперії, що стало визначальним у процесі готування до повалення самодержавства. Розглянута у дослідженні роль політичних партій та тимчасового комітету Державної Думи дозволяє краще зрозуміти формування нових органів влади та напрямки розвитку політичних ідей, що відображались на майбутність України. Уранці 27 лютого Державна Дума активізувала свою діяльність у зв'язку з початком революції, незважаючи на обмежені парламентські права в умовах монархії Росії. Її роль стала важливою у процесі демократизації країни, надаючи можливість опозиційним депутатам та тим з революційними устремліннями висловлювати свої погляди та критикувати владу. Робота Державної Думи була відкритою для громадськості, а її дії вразливо відображалися в газетах та стенографічних звітах. Під час революційних подій, умови не залишали Думі іншого вибору, крім як активізувати свою роботу, що призвело до формування Тимчасового комітету Державної Думи та відставки уряду царя Миколи II. Роль Державної Думи в революційних подіях 1917 року була визначальною, вона стала центром революції та незамінним органом у формуванні Тимчасової влади, забезпечуючи нормальне функціонування владних структур та початок проведення реформ.

The thesis explores the role of the State Duma in the context of the February Revolution. It covers events leading up to the revolution, including the economic situation, political processes fostering revolutionary sentiment, and the State Duma's impact on these developments. Special attention is given to the role of the Temporary Committee of the State Duma in orchestrating the transition to a new political order and establishing new government structures after assuming power. The relevance of this topic extends beyond historical changes to their impact on contemporary Ukrainian society, given Ukraine's historical ties to the Russian Empire. The State Duma played a crucial role in the political system of the Russian Empire, particularly in preparing for the overthrow of autocracy. Examining the role of political parties and the Temporary Committee of the State Duma provides insight into the formation of new governing bodies and the trajectory of political ideas that influenced Ukraine's future. On the morning of February 27, the State Duma intensified its activities in response to the revolution, despite its limited parliamentary powers in the Russian monarchy. Its role became pivotal in the country's democratization process, allowing opposition deputies and those with revolutionary aspirations to express their views and critique the government. The State Duma's work was transparent to the public, reflected in newspapers and stenographic reports. During the revolutionary events, the Duma had no choice but to ramp up its efforts, leading to the formation of the Temporary Committee of the State Duma and the abdication of Tsar Nicholas II's government. The State Duma's role in the revolution of 1917 was decisive, as it became the focal point of the revolution and an indispensable organ in establishing the Temporary Government, ensuring the functioning of governmental structures and initiating reforms.
Керівник: Потрашков Сергій Васильович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Російська імперія; Петроград; Лютнева революція; Микола ІІ; Державна дума; Russian Empire; Petrograd; February revolution; Nicholas II; State Duma